Rinske’s Trampoline biedt psychomotorische therapietrajecten aan jongvolwassenen die te maken hebben met een life event. Met deze aanpak (PMT) help ik jou weer op weg naar een nieuwe balans. Wat het precies inhoudt, lees je hier.
Wat betekent psychomotorische therapie (PMT)?
‘Psycho’ klinkt misschien wat heftig of ingewikkeld. Is het niet! Bij psychomotorische therapie staat psycho voor psychosociaal welzijn. Welzijn op psychosociaal gebied betekent dat je lekker in je vel zit en geen moeite hebt met het omgaan met mensen.
Soms is dat niet zo. Dat kan allerlei redenen hebben. Misschien heb je een burn-out, vertrouw je je lichaam niet meer of loop je vast in het contact met mensen in je omgeving. Daar gaan we dan aan werken.
‘Motorisch’ in psychomotorische therapie staat voor hoe je beweegt, je motoriek. Bij PMT staat fysiek ervaren dan ook centraal. We gaan je bewust maken van hoe jij werkt. Dat kan door spellen te doen, of door te sporten, of nog iets anders. Net wat bij jou past. Je krijgt op die manier inzicht in wat er in je leven speelt, hoe je daarmee omgaat en welk effect dat heeft op hoe je je voelt. Tijdens de therapie krijg je de ruimte om nieuw gedrag (en het effect daarvan) uit te proberen. En geloof me: er gaat een wereld voor je open!
Therapie… Waar denk je aan als je dat woord hoort? En als je bedenkt dat je ermee aan de slag gaat? Wat je gedachten ook zijn, weet sowieso dat het resultaat heel fijn is. Je werkt aan een betere versie van jezelf! Ja jij. Ik los je problemen niet voor je op. Je verandert je gedachten en je gedrag helemaal zelf en naar jouw wensen.
Je hoeft het niet alleen te doen. Ik help jou als therapeut bij het uitzoeken waarom je niet lekker in je vel zit en hoe je je weer beter kunt voelen. Zo kan therapie voor jou net even dat zetje in de goede richting zijn om je situatie aan te pakken. De sprong omhoog op de trampoline. Ik vind trouwens belangrijk dat we tijdens de therapie hard werken, maar ook plezier kunnen hebben. Ook van lachen en ontspannen knap je op!
Hoe ziet een sessie eruit?
Ik heb geen standaardpakket op de plank liggen, ik werk juist helemaal op maat. Maar de basis is voor iedereen wel grotendeels gelijk. Ik vertel je hier hoe het gemiddeld kan gaan. Dat is puur zodat je een beeld hebt. Je kunt er dus geen rechten aan ontlenen.
We beginnen uiteraard met kennismaken. Wie ben jij? Waar loop je tegenaan? Hoe komt dat? Wat zou je willen bereiken met de therapie? Kortom: ik vraag je het hemd van het lijf. Vervolgens maak ik (indien gewenst) een verslag waarin mijn bevindingen staan, wat jouw doelen zijn en hoe we daaraan kunnen werken. Daarna kunnen we aan de slag! (Stel dat dat niet zo is, dan leg ik je uiteraard uit waarom).
Wat kunnen doelen zijn?
Iedereen heeft een eigen idee wat hij of zij bereikt wil hebben na de therapie. Dat zijn je doelen. Om je een idee te geven van wat eventuele doelen kunnen zijn, zet ik er een paar voor je op een rijtje:
- Ik wil graag leren signaleren wanneer mijn reserve dreigt op te gaan
- Ik wil een betere balans tussen inspanning en ontspanning
- Ik wil graag assertiever of weerbaarder worden, beter mijn grenzen aangeven
- Wie ben ik na alle veranderingen?
- Klopt het werk dat ik doe nog wel met wat ik wil in het leven?
- Ik ben veranderd. Hoe leg ik aan anderen (of aan mezelf) uit wie ik nu ben?
- Kan ik nog wel veranderen?
Dit zijn voorbeelden. De lijst kan nog veel langer zijn. Samen vinden wij het doel dat precies bij jou past.
Wat gaan we daarna doen?
De vragen die jij hebt zijn meestal niet even snel te beantwoorden. Daarom zoek je ook hulp (heel goed!). We gaan praten, maar we gaan zeker ook doen. Als je bijvoorbeeld niet in woorden kunt uitdrukken dat je WOEST bent, dan ga je lekker los op de boksbal. Of als je vindt dat je uit balans bent, dan kun je daaraan werken op een balance board of met een ander evenwichtsspel. En dit zijn maar een paar voorbeelden; de mogelijkheden zijn eindeloos. Door met je lichaam te werken, leer je hoe je reageert op onverwachte dingen, hoe je ze aanpakt, hoe je herstelt.
Om het meeste uit die aanpak te halen, ga ik je ook een beetje uitdagen. Kun jij bijvoorbeeld heel goed boksen? Dan zetten we die sport zo in dat jij je er thuis bij voelt en er tegelijkertijd nieuwe ervaringen mee opdoet. Een mix van routine en uitdaging dus. Het verrassingseffect maakt veel duidelijk over wat je intuïtieve reactie zou zijn op wat we gaan doen. Hou je het lang vol? Hoe zorg je dat je het volhoudt? Hoe reageer je als je het niet volhoudt? En wat als het je wel lukt? Wil jij de controle? Of juist niet? Dat is allemaal informatie die iets over jou vertelt. En die vooral naar boven komt als je naast je opgebouwde routine dingen anders doet dan je gewend bent. De startknop van je automatische piloot mag je dus thuis laten liggen ?